vrijdag 20 januari 2012

Mini-Taartjes (Tartlets): Citroentaartje

.
Je kent dat: je organiseert een etentje, ontvangt een 10-tal man en wil uiteraard uitpakken met je kookkunsten. Je maakt heerlijke hapjes, een licht maar hartig voorgerechtje, een hartverwarmende hoofdschotel en een leuk dessertje. En dan de koffie. Uiteraard niet zonder zoete hapjes.


Ideaal toch?

Een mini frangipane-taartje, een mini appelcrumble-taartje en een mini citroentaartje.

Laten we starten met 't laatste, afgewerkt met wat poedersuiker:


Mini Citroentaartjes (voor 6 mini-taartjes)

Ingrediƫnten:

- 1 kant-en-klare kruimeldeeg
- 1 eigeel
- 45 gr suiker
- 15 gr (ongezouten) boter
- 1 theelepel citroenzeste
- 25 ml citroensap (= sap van 1 middelgrote citroen)
- snuifje rietsuiker

Materiaal:

- 1 mini-muffinpan

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Duw met een glas of een ander rond (scherp) voorwerp rondjes uit de kruimeldeeg.
Beboter de pan en bestuif met bloem. Leg de rondjes deeg in de kuiltjes van de pan. Snij bakpapier in vierkantjes en leg in de deegkuiltjes. Doe hierin wat rijst of droge bonen (blind bakken). Bak voor zo'n 5-7 minuten in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Maak ondertussen het beslag:
Doe het eigeel en de suiker in een pannetje en meng goed. Voeg nu de boter, citroensap en zeste toe en plaats op een middelhoog vuurtje tot het begint te koken. Blijf ondertussen continu roeren (belangrijk!). Zet het vuur wat lager maar zorg dat het beslag nog suddert. Blijf aanhouden voor zo'n 4 minuten terwijl je blijft roeren. Neem vervolgens van het vuur en roer nog verder voor een minuut. Zet aan de kant zodat het licht kan afkoelen.

Doe het beslag in de eerder voorgebakken deegkuiltjes, bestrooi met een beetje rietsuiker en plaats nog even in de oven (grill) voor zo'n 2 minuten zodat het licht karameliseert.

Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.

Smakelijk!
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten