dinsdag 20 september 2011

Havermoutgebakje met Appel

Als een fervente havermoutliefhebber zou ik havervlokken zowat in elk receptje willen verwerken. Ik heb een periode gekend waarin mijn dag niet compleet was als ik geen havermout had als ontbijt. Dan at ik het gewoon als lunch, tussendoortje of zelfs diner.
Nu kan ik weer af en toe genieten van een ontbijt met lekker meergranenbrood, maar wens minstens 3 keer in de week m'n trouwe papje te eten.

Wat leuk is aan havervlokken is dat je er niet enkel zo'n zalig papje mee kan maken. Je kan talloze dingen doen/maken met havermout (klik voor de link):
- Lekkere krokante granola
- Granola (muesli) repen
- Appel Crumble (of met elk ander fruit of fruitcombinatie)
- Havermoutkoekjes
- Havermoutpannenkoekjes of pancakes
- Muffins
- Taartbodem met havermout
- Brood met havervlokken
- Havermout verwerken in smoothies

En ga zo maar verder...

Maar wat mij vooral boeide zijn de 'Baked Oatmeal Breakfast' receptjes die ik steeds vaker tegenkom op blogs.
Neem maar even een kijkje bij The Edible Perspective (overload aan fantastische recepten!) of Chocolate Covered Katie.

Even knutselen en uitproberen en ik bereikte dit:


Havermoutgebakje met appel
Ingrediƫnten
- 30 g havervlokken
- 50 g ongezoete appelcompote
- 30 g/ml melk (amandel-, rijst-, koe-, haver-)
- een mespunt bakpoeder
- een mespunt bicarbonaat (optioneel)
- een mespuntje zout (optioneel)
- kaneel (naar believen)
- een tweetal druppels vanille-essence
- 10 g rozijnen (of elk ander fruit - gedroogd of vers)

Je kan naar eigen wens nog talloze dingen toevoegen zoals sesamzaden, lijnzaad, pompoen- of zonnebloempitten, walnoten, amandelen, ... Of vers fruit zoals bosbessen, aardbeien, frambozen, banaan en verse stukjes appel. You also can add some seeds (sesame, flaxseed, pumpkin, sunflower, ...) or nuts (walnuts, almonds, ...). Experimenteer!

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de havervlokken, bakpoeder en soda, zout en kaneel in een kommetje. Voeg de melk, appelcompote en vanille. Meng goed en voeg als laatste de rozijnen toe.

Doe de inhoud in een klein (vooraf ingevet!) ovenschoteltje (een 'ramekin' is hier ideaal voor)

Plaats in de oven en bak voor zo'n 20-25 minuten.
Als je een krokant laagje aan de bovenkant wil kan je de oven de laatste 3 minuten nog even op de gratineerstand zetten.

Neem uit de oven, laat lichtjes afkoelen en haal het gebakje uit de ramekin.

Smakelijk!

(Indien je gebakje te vochtig is kan je het altijd rechtstreeks uit de ramekin eten).

Een ideaal hartverwarmend ontbijtje en een leuke manier om een havermout op een andere manier te eten!

Wil je graag nog varianten op dergelijke gezonde ontbijtgebakjes? Hier nog een aantal ideetjes:

- Banana Oatmeal Breakfast Cookie (with egg)
- Baked Banana Oatmeal (eggless)
- 3 Minute Oatmeal Cookie
- Baked Buckwheat (met boekweitmeel)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten