.
Niet zolang geleden ontdekte ik sushi. Vrienden proberen me al lang te overtuigen om eens mee uit te eten in een Japanse sushibar, maar rauwe vis met rijst leek niet aan mij besteed. De vreemde keuken, en zeker de Aziatische, dat is nooit iets voor mij geweest. Ik kon dat enthousiasme en die 'mmm' en 'oh ja!'-reacties maar niet begrijpen als het om sushi ging.
Tot enkele weken geleden, nadat m'n vriend na uren klagen en zagen om me mee te krijgen met vrienden naar de sushibar, en ik koppig bleef weigeren en me 's avonds vulde met een idiote boterham, toch een restantje meebracht om mijn koppige IK te overtuigen van 'hoe lekker sushi wel niet was'. En ja hoor, hij had me te pakken. De sushi-microbe.
't Is lekker. 't Is echt eens iets anders en eigenlijk moet je 't echt eens proberen, zelfs als je zo eigenzinnig en halsstarrig bent als ik.
Een tweetal weken later wilde ik het zelf proberen. We kochten een starterskit, hadden fijn bezoek (achteraf bleken dat échte sushi-ervaringsdeskundigen en -kenners te zijn) en maakten sushi voor 4 man. We scoorden en beseften plots hoe eenvoudig het is, hoe weinig je ervoor nodig hebt en hoe lekker het is, ook als je het zelf bereidt.
Nu, sommigen weten dit wel, maar ik ben een voorstander van eten volgens de voedselcombinaties. Je weet wel: eiwitten (vlees, vis, kaas, gevogelte, ei, ...) niet combineren met zetmeelrijke producten (aardappel, pasta, rijst, brood, bepaalde peulvruchten, ...). Groenten vormen de basis van je maaltijd. Dit probeer ik zoveel mogelijk in m'n hoofdmaaltijden ('warme', niet-broodmaaltijden) te doen.
Maar sushi = eiwitten (vis) + zetmeel (rijst) + weinig tot geen groenten.
Maar vandaag wilde ik sushi. Sushi volgens de voedselcombinaties. Sushi zonder rijst.
Met dank aan Google (en uiteraard de mensen die het idee uitvonden en publiceerden) maakte ik héérlijke sushi zonder rijst. Of ja, met 'bloemkoolrijst'.
Bloemkool Sushi of Sushi zonder rijst
Ingrediënten:
- 1 of 2 noribladen, afh. van je appetijt
- 250-300 gram bloemkool, rauw en gewassen
- komkommer, in de lengte gesneden
- bospeen, in de lengte gesneden
- eiwitbron: rundvlees, gerookte of rauwe zalm, forel, tonijn, surimi, ...
- balsamicoazijn
- eigen ingrediënten (avocado, asperge, ...)
Werkwijze:
Maak de 'bloemkoolrijst':
Maal de bloemkoolroosjes fijn in een food processor of blender tot het ongeveer de grootte heeft van rijst. Doe de bloemkool in een magnetronschotel, voeg 3 eetlepels water toe, dek af en plaats voor 5 à 7 minuten in de magnetron tot de bloemkoolrijst gaar is.
Je kan de bloemkoolrijst ook garen door het kort in kokend water te gooien. Goed uitlekken daarna! Laat de rijst volledig afkoelen. Eens afgekoeld kan je, zoals je zelf wenst, meer smaak geven door een eetlepel balsamicoazijn toe te voegen (zoals rijstazijn bij échte sushi).
Neem een bamboematje en leg daar een nori blaadje op. Vanaf nu maak je het eigenlijk zoals op de traditionele manier: verdeel de 'bloemkoolrijst' over het blaadje, leg de bospeen en komkommer erop en je eiwitbron (ik gebruikte gerookt rundervlees).
Rol de sushi volgens de aanwijzingen (dit vraagt wat oefenwerk).
Snij de sushirol in stukken van 3-4 cm breed. Serveer met een salade (voor extra groenten) en doop je sushi in balsamicoazijn (i.p.v. rijstazijn).
Wegens het ontbreken van een goed, groot, scherp mes zijn ze niet allemaal even esthetisch, maar lekker waren ze wel!
Probeer het ook eens!
.
Dit ga ik snel proberen!
BeantwoordenVerwijderen