.
Toen ik dit receptje tegenkwam kon ik geen minuut wachten om naar de supermarkt te lopen om een fles frambozenbier.
De laatste tijd ben ik heel gefascineerd in het maken van snoep en elk receptje dat ik tegenkom en dat me aanstaat wil ik uitproberen. 't Is alleen niet zo evident en 't vereist meestal een suikerthermometer. Dat hèb ik wel maar ik werk er niet graag mee. 't Is omslachtig, je moet geduld hebben en 't is bovendien vrij gevaarlijk om suiker te warmen en te koken. Geloof me, zo'n 'karamelspettertje' op je huid doet écht geen deugd.
Maar goed, met de hulp van de mama ben ik best fier op 't resultaat. 't Kon beter, maar 't is een mooi begin.
Frambozen Karamels
Bron: Alanabread
Ingrediënten:
- 1 flesje Frambozen bier (35,5 cl)
- 155 gr room
- 1 theelepel zout
- 300 gr suiker
- 82 gram/60 ml maïsstroop/glucose
- 80 g ongezouten boter, in blokjes
- ev. rode kleurstof poeder
- ev. fleur de sel voor de afwerking
Werkwijze:
1. Doe de frambozenbier in een pannetje en laat sudderen op een medium vuurtje tot het geheel gereduceerd is tot 1/3 cup. Plaats in de diepvries of koelkast om af te koelen.
2. Leg een vel bakpapier in een vierkantvormige bakplaat. Meng het afgekoelde frambozenbier met de room, het zout. Als je kleurstofpoeder gebruikt mag je die ook nu toevoegen.
3. Meng de suiker en stroop en zet op een laag vuurtje tot het goed vermengd is. Zet het vuur hoger tot de siroop gekarameliseerd is (112°). Niet roeren, anders gaat de siroop kristalliseren.
4. Verwijder van het vuur en giet hier langzaam de roommengeling in terwijl je snel roert. Blijf roeren en voeg de boter toe.
5. Zet terug op een laag vuurtje en roer regelmatig tot je een temperatuur van 120°C bereikt.
6. Doe de karamel in de voorbereide bakplaat en laat even afkoelen. Besprenkel eventueel met wat fleur de sel en laat volledig afkoelen (dit kan een nacht duren). Je mag dit gewoon op kamertemperatuur doen of in de koelkast om het te versnellen. Snij in vierkantjes en pak ze in met bakpapier.
Zoals je ziet, ze zijn nogal 'sticky'! Ik mis een beetje hardheid. Ik hou niet va keiharde karamels, maar ze moeten wel steviger aanvoelen. Vermoedelijk heb de suiker niet voldoende lang laten sudderen, bereikte ik niet de goede temperatuur.
Ze smaken echter prima! Zeer zoet, maar wat verwacht je van een karamel?
.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten